Mad er også kultur

Mad er også kultur

Dansk kultur er mange forskellige ting. Når man nævner begrebet, tænker nogle på ikoniske sportsstjerner som Allan Simonsen og andre fodboldstjerner, på film som Druk eller på klassiske designmøbler af Børge Morgensen. Eller de kommer på emner som lamper af Poul Henningsen,

årets udgave af Cirkusrevyen, eller store forfattere som H. C. Andersen – og det viser, at dansk kultur har en stor bredde.

Dansk madkultur

Et andet aspekt af dansk kultur er maden. Men hvad er dansk mad? Ja, mange tænker på bøffer, kogt torsk eller frikadeller med rødbeder og brun sovs, når de skal definere gammeldags klassisk dansk mad, men virkeligheden er jo, at alle disse retter finder vi også i de fleste andre (europæiske) lande.

Skal man fremhæve et stykke dansk madkultur, så er det nok snarere sådan, at vi skal se i retning af det kolde bord. Smørrebrød er en dansk specialitet, som er unik, og som vi har udviklet til nye højder – en proces, der stadig er i fuld gang.

Ganske vist kan man få smörgåsbord i Sverige eller open sandwiches i andre lande, men det klassiske stykke smørrebrød er en dansk opfindelse, som for alvor lagde fra land i 1800-tallet, og som stadig elskes af langt de fleste danskere.

I dag er smørrebrødet blevet til gourmetmad på højeste niveau med nye kreationer på tallerkenen, som næsten kun har navnet til fælles med det klassiske stykke smørrebrød. Og så alligevel: Kernen i et stykke smørrebrød er et stykke rugbrød med smør eller fedt, og oven på det kommer man så forskellige former for pålæg. I dag udvikles der vegetariske stykker smørrebrød i stor stil, så smørrebrød også kan nydes af de unge generationer, som i højere grad end de ældre sværger til vegansk eller vegetarisk mad.

Vil du invitere en udenlandsk gæst på en særlig dansk oplevelse, så er det måske ikke den lille havfrue på Langelinie, I skal besøge, men snarere en af de mange gode smørrebrødsrestauranter, der findes i hele landet.

canary